"האשם תורם" בביטוח רכב
האשם התורם היא דוקטרינה שמקורה בדיני הנזיקין ועל פיה חברות הביטוח מצליחות להפחית את התגמולים והפיצויים שהן חייבות למבוטחיהן למינימום. על פי גישה זו מבוטח שהיה אשם בתאונה יצטרך לתרום מעצמו. הדוקטורינה בוחנת את האשמה המוסרית של המבוטח ואת משקל האשמה שלו בתאונה ובכך קובעות חברות הביטוח אם מגיע למבוטח הפחתם בפיצויים.
תקפות דוקטרינת "האשם תורם" בדיני ביטוח
בתי המשפט פועלים על פי נוהל זה בדיני חוזים ועל כן חברות הביטוח מנצלות את ההזדמנות ומנסות להטות את המאזניים גם לכיוון דיני הביטוח. עם זאת טרם הכריע בית המשפט העליון האם תקפה דוקטרינה זו לדיני הביטוח רכב. בית המשפט השלום והמחוזי דוגלים בשתי שיטות שונות כאשר אחד שולל ואחד מכיר בדוקטרינה. מכיוון שפוליסת הביטוח נועדה להגן על המבוטח מפני הרשלנות שלו קיימת מחלוקת רצינית בקבלת תורת ה"אשם תורם" בתחום הביטוח.
מדוע גישת האשם תורם לא רלוונטית לדיני הביטוח
היועץ המשפטי הוא מתנגד נלהב נגד האשם התורם בדיני הביטוח. על פי דבריו פוליסת הביטוח מטרתה להגן על המבוטח בהתאם למקובל בדיני הביטוח. נקיטה בגישת "האשם תורם" מנוגדת לאינטרסים של הביטוח, שכן מטרתו מלכתחילה היא לדאוג לבטח את המבוטח גם כאשר הוא נוהג ברשלנות. הפוליסה מתומחרת לפני כן תוך לקיחה בחשבון אם הנהג יהיה רשלן או לאו ועל כן זו האחריות המלאה של חברות הביטוח. חוסר התייחסות לטענה זו פוגעת במבוטח ובציפייה הטבעית שלו לקבל תגמולים בהתאם לפוליסה, ובהתאם לכך התנהלותו לאחר תאונה. כמו כן תורת האשם תורם לא רלוונטית לדיני הביטוח שכן עושים אנלוגיה לדיני חוזים שהיא לא תואמת את דיני הביטוח כלל! התרחשות תאונה כלשהי אינה הפרת חוזה אלא סיכון שמוכר בו.
לפרטים נוספים על "האשם התורם" בביטוח רכב, השאירו את פרטיכם בדף צור הקשר ונחזור אליכם מידית |